Kecantikan dan kesihatan kulit merupakan faktor yang sangat penting bagi penampilan seseorang. Terdapat beberapa faktor untuk mendapatkan kulit yang sihat antaranya faktor makanan dan faktor luaran, iaitu proses perawatan yang dilakukan pada kulit, misalnya skrub dan masker.

Masker badan merupakan rawatan tubuh yang menggunakan bahan-bahan seperti krim hasil daripada buah-buahan seperti lemon, avokado, kopi, strawberi dan sebagainya. Tujuannya adalah untuk mencuci, menegangkan, melembut, menjaga kehalusan kulit, mengurangkan bintik-bintik hitam, dan mencegah penuaan.

 

Jenis-jenis masker

  1. Masker kaki

Bertujuan melancarkan peredaran darah, meregangkan otot-otot yang tegang akibat aktiviti yang padat. Sebelum di sapu masker, rendamkan kaki ke dalam air suam yang di campur garam dan aroma terapi. Fungsinya adalah untuk menambah kesegaran pada kaki dan melancarkan perjalanan darah.

 

  1. Masker punggung

Sapuan masker pada bahagian leher, bahu, punggung, dan lengan amat berguna untuk menguatkan dan menghilangkan kedut (otot tegang) di sekitar leher serta memberi keselesaan. Ia juga boleh menganjal lagi bentuk punggung dan bawah lengan.

 

  1. Masker payudara

Masker ini membantu menenangkan kulit payudara dan sekitarnya serta membentuk payudara yang lebih indah. Selain itu, payudara juga boleh kelihatan menarik dengan membuat sendiri teknik urutan cara tradisional iaitu dengan minyak zaitun dan masker yang dibuat daripada tepung, beras merah, dan daun-daun herba.

 

  1. Masker seluruh tubuh

Masker yang lengkap pada seluruh bahagian tubuh. Selain masker, minyak aroma terapi asli juga boleh digunakan untuk memberi haruman yang menenangkan. Masker dan urutan yang lembut pada seluruh badan membantu menghilangkan segala keletihan dan kepenatan selepas seharian bekerja atau belajar.

 

Manfaat masker

·         Masker buah badam- menjaga kulit tetap awet muda, menyegarkan, dan menenangkan kulit.

·         Masker kopi- menghaluskan kulit, membuat kulit lebih cerah dan, mempercepat pengelupasan sel kulit mati.

·         Masker susu- membantu memutihkan kulit, menghilangkan bekas parut, dan mencegah kulit berkedut.

·         Masker strawberi- melambatkan proses penuaan, melindungi sel tubuh dari kanser dan menyihatkan kulit.

 

Tip:

Cara pemakaian masker badan adalah dengan mencampurkan masker dengan air putih, air mawar atau madu. Apabila sebati, lulur pada badan hingga kering kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan setiap minggu, pasti hasilnya tidak mengecewakan anda. dara