Setiap orang ingin kelihatan cantik dan sempurna. Oleh sebab asakan daripada keinginan tersebut, sesetengah mereka sanggup mengambil risiko dengan menggunakan produk-produk yang menjanjikan kesan dalam jangka masa yang singkat, tetapi tidak diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan.

                                         

Lambakan produk yang ada di pasaran sangat dikhuatiri kandungannya dan kebanyakannya mengandungi bahan-bahan terlarang dan merbahaya. Mengetahui maksud di sebalik nama setiap kandungan produk kecantikan yang dimiliki adalah sangat penting. Ini kerana, terdapat sesetengah bahan yang dimasukkan ke dalam produk kecantikan akan memberi kesan buruk kepada pengguna walaupun ia dianggap selamat.

 

Selain daripada mengetahui makna sebenar setiap bahan yang dimasukkan, mengetahui fungsinya juga penting. Ini bagi mengelak daripada pengguna tersalah memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit mereka.

 

 Bahan-bahan Merbahaya

 

1. Hydroquinone

Sama juga bahan ini, ianya biasa didapati dalam produk pemutih kulit. Penggunaannya dalam jangka masa panjang boleh mengakibatkan kulit merah dan rasa terbakar, wujud masalah ginjal, kanser darah dan kanser sel hati.

 

2. Sodium Laureth Sulfate

Bahan ini terdapat dalam kebanyakan produk syampu, sabun badan dan pencuci. Bahan ini akan menyebabkan alahan kulit, asma, sakit kepala, sakit sendi, pening-pening, dan katarak mata.

 

3.Rhodamin

Produk yang mengandungi bahan ini akan memberi kesan kepada pengguna seperti gangguan pada pernafasan dan kerosakan hati.

 

4. Mercuri

Bahan ini biasa digunakan dalam produk pemutih. Kesannya ialah berlaku iritasi dan alahan pada kulit, kerosakan pada otak, ginjal, gangguan perkembangan janin, kerosakan paru-paru, muntah-muntah dan kanser.

 

5. Paraben

Bahan ini banyak digunakan pada deodoran dan kosmetik. Ia boleh menyebabkan kemerahan dan kesan pada kulit dan disyaki boleh menyebabkan kanser payudara.

 

6. Isopropyl Alcohol

Alkohol jenis ini biasanya digunakan sebagai pelarut dalam produk kecantikan. Bahan ini boleh merosakkan lapisan kulit dan dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan penuaan.

 

7. DEA (Diethanolamine), TEA (Trithanolamine), MEA (Monoethanolamine)

Ketiga-tiga bahan ini boleh menyebabkan kanser ginjal dan hati.

 

8. Minyak Mineral

Minyak mineral walaupun kedengaran seperti baik untuk kulit, tetapi ia akan melapisi kulit hingga pengeluaran toksin dalam badan terganggu. Ianya boleh mengakibatkan jerawat.

 

9. Propylene Glycol

Produk seperti kosmetik dan pencuci muka juga banyak menggunakan bahan ini. Bahan ini mampu menyebabkan masalah kemerahan pada kulit dan kerosakan ginjal dan hati.

 

10. Polyethyene Glycol (PEG)

Bahan ini akan menyebabkan kelembapan kulit terganggu dan mempercepatkan penuaan dan pembiakan bakteria.

 

11.Tretinoin/Retinoic Acid

Jika bahan ini terdapat dalam produk kecantikan, ia akan menyebabkan kulit kering dan terbakar serta menyebabkan kerosakan pada janin.

 

Selain daripada bahan-bahan tadi, terdapat juga bahan lain yang juga memberi kesan dan merbahaya kepada pengguna:

1.      Pewarna sintetik

2.      Plumbum

3.      Copolymer

4.      Triclosan

5.      Phthalates

6.      Formaldehid

7.      Petroleum

8.      Triclosan (dalam ubat gigi)

 

Fungsi dan Kegunaan
 

Secara umumnya, bahan-bahan yang digunakan dapat digolongkan kepada tujuh kelas utama berdasarkan kepada tindakan bahan-bahan tersebut, iaitu:
 

1. Pengawet  
 
Bertujuan untuk memberi perlindungan kepada sediaan kosmetik daripada pencemaran kuman semasa kosmetik digunakan dan juga mengurangkan kerosakan sediaan yang disebabkan oleh pertumbuhan kuman. Bahan-bahan yang tergolong sebagai pengawet termasuklah paraben, sebatian ammonium kuartenar, alkohol seperti etanol dan isopropanol serta terbitan fenol seperti p-kloro-m-kresol. Selain daripada pencegah pertumbuhan kuman, pengawet juga digunakan untuk mencegah minyak di dalam sediaan kosmetik daripada menjadi tengit. Bahan seperti ini termasuklah asid benzoik, BHA dan tokoferol atau vitamin E.
 

2. Pengimbang pH  
 
Merupakan bahan yang akan mengekalkan pH sediaan kosmetik supaya sediaan tersebut serasi dengan kulit. Jika bahan tersebut tidak digunakan, perubahan mendadak dari segi nilai pH iaitu sama ada berasid atau berbes akan menyebabkan kerengsaan kulit terjadi semasa pemakaian sediaan kosmetik tersebut. Di antara bahan yang digunakan untuk mengimbangi pH sediaan ialah asid sitrik yang merupakan suatu asid atau ammonium karbonat yang merupakan suatu bes. Di samping penambahan suatu bes atau asid, pengimbang pH boleh juga merupakan campuran garam seperti ammonium bikarbonat atau kalsium karbonat dengan asid tartarik.
 

3. Pengawal kelembapan  
 

Digunakan untuk mencegah kehilangan air daripada sediaan kosmetik apabila bekas sediaan kosmetik dibuka berulang kali. Bahan-bahan yang digunakan seperti gliserin dan propilena glikol di dalam losen dan krim pelembap memudahkan penggunaan sediaan agar mudah disapu dan diratakan ke kulit.

 
4. Pembantu prosesan  
 
Merupakan bahan-bahan yang digunakan untuk memproses campuran bahan-bahan kosmetik agar menjadi suatu produk akhir yang menarik. Sebagai contoh kebanyakan sediaan kosmetik terdiri daripada campuran minyak di dalam air. Jika ada pembantu proses digunakan di dalam campuran minyak dengan air, maka pemisahan kedua-dua lapisan berlaku untuk menghasilkan suatu produk yang tidak menarik. Dalam hal ini, agen pengemulasi seperti natrium lauril sulfat atau gel alumina digunakan untuk mendapatkan minyak yang sebati dengan air. Bahan pembantu pemprosesan yang lain termasuklah seperti dodesilbenzen asid sulfonik di dalam syampu untuk menjadi syampu lebih berbuih.
 

5. Pewarna  
 
Digunakan untuk menghasilkan warna sediaan yang menarik perhatian pengguna. Perwarna yang diguna merupakan pewarna kimia seperti FD & C Merah atau pewarna asli seperti karotena, alkanet dan safron.
 

6. Perasa  
 
Digunakan untuk menutup rasa bahan-bahan kosmetik yang tidak enak apabila digunakan. Contoh bahan perasa yang digunakan adalah seperti amil asetat dan etil asetat.
 

7. Pewangi  
 

Banyak digunakan di dalam penyediaan minyak wangi. Dalam kebanyakan penyediaan minyak wangi, nama pewangi tidak dinyatakan bertujuan untuk melindungi pelaburan pembangunan sediaan wangi yang dibuat oleh pengilang. dara