Sebut saja berapa banyak jenis tudung di pasaran, rata-rata gadis hari ini lebih arif tentang gaya yang sesuai dan nama jenis tudung termasuk shawl yang berkedut ini. Bagi yang baru mengenali 'crumple shawl' ini, pasti tertanya-tanya bagaimana mahu bergaya dan menjaga shawl ini.

 

'Crumple Shawl' sangat mudah didapati. Harga pun tidaklah mahal dan mampu untuk dimiliki oleh semua gadis yang gemar berfesyen. 'Crumple Shawl' memperoleh nama apabila shawl ini mempunyai fabrik yang berkedut, ringan dan tidak panas. Walaupun berkedut tetapi ia satu trend yang sangat 'IN'!

 

Penggayaan 'Crumple Shawl' terpulang kepada citarasa dan kesesuaian wajah anda. Ada yang gemar melilit penuh, melilit separuh dan ada juga yang gemar melakukan lilitan panjang yang dibiarkan terjuntai di bahu.

 

Dari segi penjagaan, ramai yang mengeluh apabila 'Crumple Shawl' kesayangan mula hilang kedut. Tip mudah untuk mengekalkan kedutan adalah dengan menyidai shawl ini dalam keadaan keronyok. Elak menarik shawl menjadi panjang ketika sidai kerana shawl ini cepat kering walaupun anda sidai shawl dalam keadaan berbelit.

 

Elak seterika shawl ini sebaliknya belitkan atau pusingkan shawl dengan lebih kuat untuk menjadikannya lebih berkedut. Jika anda mahu menyimpan shawl ini, simpan saja di dalam laci di dalam keadaan shawl ini bertocang atau berbelit. Anda bukan sengaja mahu menyelerakkan koleksi tudung anda sebaliknya shawl ini lebih cantik jika lebih berkedut. Sudah namanya 'Crumple Shawl', lebih banyak kedutan pastinya lebih cantik! Tak gitu?